Project Torenflat
Eind jaren 60 verrees in Zeist de buurt 'Vollenhove' met als doel het huisvesten van arbeiders om het bestaande woningtekort te verkleinen. Om dat te bereiken verrezen daar de grootste flats van Nederland. De hoogste, bekend als de torenflat wordt in 2008 gerenoveerd. De buitenkant krijgt een nieuwe gevel en het gehele interieur wordt vernieuwd. De gangen worden voorzien van grote beeldende werken. A t/m Z uit Utrecht ontwikkelde hiervoor het concept aan de hand van de 5 chinese elementen aarde, vuur, metaal, hout en water. Één van de kunstenaars die gevraagd is om werken te leveren voor dit project is Astrid Moors. Verdeeld over 19 verdiepingen hangt haar FLATkwintet: 38 werken van 122 x 300 cm., computerprints verlijmd op aluminium.

Het concept
Met de gegevens van de opdrachtgever en de wetenschap dat het veel kunstwerken binnen een grote woongemeenschap betreft, is de ideefase gestart. De structuur, ordening en sociale cohesie vormen aanleiding te denken aan het welbekende huiselijke gezelligheidsspelletje: het kwartet. Het gegeven van de 5 elementen bepaald een ritme van 5-tallen en geen 4 zoals gebruikelijk: het kwartet wordt een kwintet. Huisraad is het visuele handvat: spullen uit het interieur als onderwerp; landschappelijk exterieur is de achtergrond-context.

Kunst en tegelijk een spel
Net als een kwartetspel, behandelt dit kwintetspel één thema dat is uitgesplitst in steeds vijf bij elkaar horende voorwerpen. Het thema is “huisraad” en de kwintetten behandelen verschillende attributen. Er zijn dus bijvoorbeeld vijf koffiezetapparaten in één kwintet gegroepeerd. Er zijn 8 verschillende kwintetten: bloemen en planten, banken, bestek, telefoon!, bak en braad, stoelen, koffie?, kop en schotel.

De uitvoering
De kwintetvoorwerpen zijn haarscherp in lijn getekend. De achtergronden, de 5 elementen, zijn technisch op een andere manier benaderd; ze zijn gevangen in bewerkte fotografische beelden. De “aarde” is een niet perspectivisch beeld van rijtjeshuizen, een braaf vierkant ritme, ikea, hufterproof, geel-bruin, de senseo. Het “vuur” is het strand, rood-oranje, heet, met een dwarreling aan driehoekige puntige, uitgesproken elementen, de barbeque. Het “metaal” is een industrieël landschap, met een ritme van cirkels, grijzig, blinkend, een sledestoel met buizen van chroom. Het “hout” is een aanplantbos, organisch maar door de mens geordend, met een sterk vertikale lijnenspel, groenig fris, heel gewoon, als een goed gevulde mok koffie of een teak-bankje. Het “water” is een spiegelende façade van een gebouw, met lijnen, wolken en golven, blauwig-donker, met stijl, als een stoel met een prachtig geornamenteerd stofje.

8 kwintetten verspreid over 19 etages
De onderdelen van de kwintetten hangen verspreid over de 19 etages tellende flat. Op elke etage hangen twee werken uit de serie 'flatkwintet', altijd uit dezelfde elementen serie, nooit met eenzelfde 'huisraad'onderdeel. De aarde-etages bevinden zich voornamelijk onderin, de water-etages voornamelijk bovenin. Om bijvoorbeeld het “bloemen en planten” kwintet te verzamelen, zullen mensen de 1e (aarde), 5e (vuur) 10e (hout), 14e(metaal) en 18e (water) etages moeten aandoen.

De 2 aarde-jokers
Van ieder element zijn er 4 etages. Behalve van het water (5) en de aarde (2). Om de kwintetten kloppend te maken, is besloten de bovenste etage, die eigenlijk het stempel 'water' kreeg, als 'aarde' aan te merken en daar twee kwintetonderdelen binnen één afbeelding te laten zien. De zogenaamde “aarde-joker”. Maar dan met een water-sfeer, zoals is te zien op de 'aarde-bank' (/ telefoon) en het 'aarde-bestek' (/ bak en braad))

Omdat de werken in werkelijkheid véle malen groter zijn dan op deze website zichtbaar is (origineel: 16.646 pixels breed, of 300 cm bij 140 dpi) vallen sommige details niet op. Zoals een aanduiding waar men zich bevindt: 'u bent nu hier'. Daarnaast is ook de serie en het onderdeel aangeduid: "mag ik uit de serie 'koffie?' het metaal-koffiezetapparaat".

Een ansichtkaart wordt verspreid onder de bewoners. Ze kunnen aanvinken in de buurt van welk kwintet-element ze wonen en eventueel bezoekers uitnodigen een spelletje te spelen.
(meer ansichtkaarten nodig? Ga naar de woningbouwvereniging op nr 10, daarliggen er meer!)


de achterkant van de ansichtkaart voor de bewoners

september 2008

Er zijn 8 kwintetten.
bloemen en planten........banken........bestek.......telefoon!........bak en braad.........stoelen.......koffie?........kop en schotel